Svartvitt

Snart är det dags för en kurs, med temat Passion för svartvitt. Det blir några dagar med diskussioner och fotograferande och det blir en ny utmaning att fokusera på former och linjer. Samtidigt behöver man förstås ta hänsyn till hur färger kommer att representeras av nyanser av grått.

Vårtecken

Nu börjar det likna vårväder, men bara ibland. Gruset är borta från trottoarerna och det har börjat komma färgglada dekorationer utanför affärerna. Men ibland överraskas man av en kort skur med snöblandat regn som gör att man tvivlar.

Jag har nu också börjat testa att använda Flickr, som är en plattform för presentation av bilder på nätet. Där visar jag enbart svartvita bilder tagna med kompaktkameran Ricoh GR III. Längst till höger i menyraden finns en länk till min sida på Flickr.

Söderåsen i mars

Det finns inte mycket till färger ute i naturen än, så det kändes lika bra att testa att göra den här bilden från Skäralid i svartvitt. Det var dessutom lite regn i luften som gjorde att det blev grått och kontrastlöst, det blev därför en utmaning att få en bild med hyfsat tonomfång.

Vår i Getåravinen

Nu verkar våren vara på gång. Vattenflödet är rikligt i bäcken i Getåravinen i Kolmården. Det finns fortfarande fläckar av is på stigarna och kommer man längre upp i Kolmården är en del områden delvis täckta av snö.

Getåravinen

Lite sent

Nu när det varit vinter ett tag, med snö och minusgrader, kan det kännas lite sent att komma med en bild från slutet av oktober. Men just den här bilden passade bra som exempel för en övning i det nya program jag använder för bildbehandling. Det är ON1 Photo RAW 2019 som jag testar och som förmodligen (för min del) kommer att ersätta Lightroom.

Stilleben

Äntligen något nytt här på hemsidan! Under en period har jag ibland lagt upp bilder på Instagram, men det är lite omständligt när man är fokuserad på att hantera alla bilder i datorn medan Instagram kräver hantering i telefon eller surfplatta. Inför en kommande träff i fotoklubben har jag här arrangerat ett stilleben som kan vara förebild för en övning med klubbens studioblixtar (men denna bild är tagen med kontinuerligt ljus, en Godox LED-lampa försedd med softbox).

Instagram

Längst till höger i menyraden finns nu alternativet ”Instagram” som öppnar upp ett nytt fönster med min sida på plattformen Instagram där jag lägger upp bilder lite oftare.

Söderåsen

Förra veckan tillbringades i trakterna av Söderåsen och Kullaberg vilket bjöd på många motiv. Vädret var mestadels soligt och bladen på bokträden hade nyss slagit ut. Den slingrande vägen upp till Kopparhatten var inbäddad i denna skira grönska.

Ingen vår i sikte

Förra veckans vistelse vid Loka Brunn blev inte riktigt som det från början var tänkt. Det var fortfarande ett kompakt snötäcke (flera decimeter) som gjorde det svårt att ta sig fram på de markerade lederna (och vid Knuthöjdsmossen blev det omöjligt att ta sig fram). De första nätterna bjöd på rejält minus och på dagarna nådde temperaturen bara några plusgrader. Så det blev magert med bilder, men god mat i överflöd och en hel del motion vid kämpandet för att ta sig fram längs lederna med omväxlande snö och hal is.