Nya uppdateringar

Nyheter här på hemsidan sker på flera sätt, ibland kommer ett nytt galleri under just rubriken Galleri som exempelvis bilderna från bilkyrkogården i Båstnäs. Och ibland blir det bilder under rubriken Tester när jag provat något nytt objektiv eller kamerahus och dessutom finns det pågående projektet att fylla på ett galleri med svartvita bilder, under rubriken Projekt.

Resultatet av en övning i att fotografera stilleben.

Uppdatering

Senaste nyheterna här på hemsidan är ett galleri med bilder från en test med det nya normalobjektivet från Fujifilm, XF 33mm f/1.4 och ett ”levande” galleri med bilder från årets projekt som är att ta bilder i svartvitt (galleriet heter ”nyanser av grått”).

Hemester

Det har blivit tunt med uppdateringar på Instagram, och ännu sämre här, beroende på olyckliga händelser under hösten och nu under våren har ju pandemin inneburit begränsningar. Nu när det äntligen blivit ok att röra sig inom landet är det istället vädret som begränsar. Men promenader i stan kan också ge lite bilder och vissa motiv gör sig ovanligt bra i svartvitt.

Ovanför vattenfallet, bakom Louis de Geer

Svartvitt

Snart är det dags för en kurs, med temat Passion för svartvitt. Det blir några dagar med diskussioner och fotograferande och det blir en ny utmaning att fokusera på former och linjer. Samtidigt behöver man förstås ta hänsyn till hur färger kommer att representeras av nyanser av grått.

Vårtecken

Nu börjar det likna vårväder, men bara ibland. Gruset är borta från trottoarerna och det har börjat komma färgglada dekorationer utanför affärerna. Men ibland överraskas man av en kort skur med snöblandat regn som gör att man tvivlar.

Jag har nu också börjat testa att använda Flickr, som är en plattform för presentation av bilder på nätet. Där visar jag enbart svartvita bilder tagna med kompaktkameran Ricoh GR III. Längst till höger i menyraden finns en länk till min sida på Flickr.

Söderåsen i mars

Det finns inte mycket till färger ute i naturen än, så det kändes lika bra att testa att göra den här bilden från Skäralid i svartvitt. Det var dessutom lite regn i luften som gjorde att det blev grått och kontrastlöst, det blev därför en utmaning att få en bild med hyfsat tonomfång.

Vår i Getåravinen

Nu verkar våren vara på gång. Vattenflödet är rikligt i bäcken i Getåravinen i Kolmården. Det finns fortfarande fläckar av is på stigarna och kommer man längre upp i Kolmården är en del områden delvis täckta av snö.

Getåravinen

Lite sent

Nu när det varit vinter ett tag, med snö och minusgrader, kan det kännas lite sent att komma med en bild från slutet av oktober. Men just den här bilden passade bra som exempel för en övning i det nya program jag använder för bildbehandling. Det är ON1 Photo RAW 2019 som jag testar och som förmodligen (för min del) kommer att ersätta Lightroom.

Stilleben

Äntligen något nytt här på hemsidan! Under en period har jag ibland lagt upp bilder på Instagram, men det är lite omständligt när man är fokuserad på att hantera alla bilder i datorn medan Instagram kräver hantering i telefon eller surfplatta. Inför en kommande träff i fotoklubben har jag här arrangerat ett stilleben som kan vara förebild för en övning med klubbens studioblixtar (men denna bild är tagen med kontinuerligt ljus, en Godox LED-lampa försedd med softbox).

Instagram

Längst till höger i menyraden finns nu alternativet ”Instagram” som öppnar upp ett nytt fönster med min sida på plattformen Instagram där jag lägger upp bilder lite oftare.