Broarna över Strömmen

På sin väg genom Norrköping, från Glan till Bråviken, passerar Motala Ström under många broar. Det börjar med järnvägsbron i Fiskeby och slutar med Kardonbron som går mellan Händelön och Malmölandet. Bilder på dessa broar har jag samlat i en bok som visar dessa viktiga länkar som förbinder olika delar av staden.

Bergsbron beslutades 1639 och anlades omkring 1640. Den var från början av trä. Den nuvarande är dock ganska stilfull med sina valv och utbyggnader vid gångbanan som lämpar sig för att stanna upp och studera utsikten antingen uppströms mot Drags med dess forsar eller nedströms mot Arbetets museum.

Saltängsbron är ursprungligen från 1610-talet, även denna av trä. Den nuvarande bron invigdes 1980 och den ersatte då den bro som hette Oskar Fredriks bro. Den tidigare bron hade mer karaktär än den nuvarande som är en ganska slätstruken betongkonstruktion.

När Lindökanalen invigdes 1962 blev Händelöbron mest intressant för de båtar som tillbringar vintern vid Karlsro och Herstaberg eftersom Kardonbron (på bilden) är låg och inte öppningsbar.

De flesta bilderna till boken är tagna med en Nikon D2x och ett Sigma 30 mm objektiv.

Samtliga bilder på denna sajt (c) Sigge Skarsfjäll – Tel. 0707-253818