Söderåsen Workshop

Den workshop på Söderåsen jag deltog i sista helgen i oktober 2011 var en upplevelse som var värd ett bättre öde än en samling bilder i datorn. Därför har jag ordnat ett antal utskrifter i lite större format (30×40 cm) och det blev även en bok på 40 sidor (liggande A4) som är framställd genom exponering på tunt fotopapper vilket innebär att boken fått samma kvalité som vanliga bilder från ett labb.

Boken är disponerad så att den börjar med en sida allmän information om workshopen och sedan följer ett avsnitt för varje halvdag. Först visas några mindre bilder från aktiviteterna och korta texter om vilken utrustning som använts under den aktuella halvdagen och vilken typ av motiv som varit målet. Därefter kommer ett antal helsidesbilder från denna del av dagen. Jag jobbade omväxlande med egen kamera och lånad utrustning.

Denna workshop leddes av Hans Strand som är välkänd landskapsfotograf och bland annat fått utmärkelsen Hasselblad Master Award. Hans har givit ut flera böcker, skrivit artiklar i fototidningar i olika länder (bland annat medverkar han ofta i Camera Natura) och har nyligen börjat leda workshops i landskapsfotografering (i samarbete med Better Moments).

Söderåsens nationalpark i Skåne är en ovanligt fotogenisk plats med en unik blandning av lövskog, mäktiga rasbranter, höga klippor, strömmande vatten och vida vyer.

Det var en exklusiv skara deltagare, bara åtta personer, som kom från Sverige, Danmark, Holland, Norge (inflyttade från Indien) och Ryssland. Hans gick runt bland deltagarna och tipsade om både utrustning och intressanta motiv.

På dagarna serverades sopplunch ute i naturen. Det var gästgiveriets kock som kom ut och dukade upp med gästgiveriets porslin, alltså en lunch med klass ute i den inspirerande miljön. Varje dag serverades matig soppa med tillbehör så att man fick energi att fortsätta med strapatserna i den delvis krävande terrängen. På kvällarna blev det trerätters middag med årgångsvin på gästgiveriet, följt av diskussioner kring dagens bilder.

Under denna workshop hade jag vid ett par tillfällen möjlighet att använda en Hasselblad H4D (både modellen med 40 Megapixlar och värstingen med 60 Megapixlar). Det är en speciell känsla att hantera en så gedigen kamera (och samtidigt lite nostalgi eftersom jag tidigare under flera år använt en gammal hederlig 500 C/M) och givetvis gav det bildfiler med imponerande detaljrikedom och dynamik.

Samtliga bilder på denna sajt (c) Sigge Skarsfjäll